Nagy várakozás előzte meg a “Yamahások” , immár hagyományosnak tekinthető kakucsi Találkáját. Az elmúlt két évben ugyanis a vírushelyzet, illetve a kormányrendeletek miatt sajnos elmaradt. 

Az idei volt a sorban a nyolcadik, amit sikerült tető alá hozni.  

Az esemény plakátja

A helyszín a már jól megszokott Kakucsring, az időpont pedig 2022 július 16. Vagyis…a csoport kemény magja már 15-én megérkezett a helyszínre. A kb. 20 fős társaság kellemes beszélgetéssel, sztorizgatással, iszogatással töltötte az estét. Jó volt egymást újra látni, néhányan ugyanis csak a Találkák alkalmával találkoznak személyesen. Volt mit mesélni egymásnak , hisz van, akik 2 éve nem látták egymást, az online kapcsolattartás pedig, valljuk be, nem az igazi.  

Másnap a korai ébredést követően felállítottuk a regisztrációs asztalokat, ahol a lelkes csoporttag lányok segítették az érkezőket. A résztvevők aláírtak egy nyilatkozatot a felelősségvállalásról, apró ajándékokat, emléklapokat kaptak, illetve a csuklójukra ragaszthatták a pályahasználathoz, és vezetéstechnikai tréninghez szükséges karszalagokat.  

Ezután kezdetét vehette a pályázás. A csapatot 3 részre bontottuk, tudásszint szerint. A kezdő kategóriában motorozókat, 2 profi pályamotorosunk segítette a helyes testtartás, helyes kanyarívek elsajátítására, akár úgy is, hogy előttük mentek, magyarul felvezették őket. A haladó csoportban erre már nem volt szükség, ott inkább a helyes guminyomás beállításában adtak jó tanácsokat. Elmondható, hogy akik figyeltek, és megszívlelték a jó szavakat, jobb motorosként jöhettek le a versenypályáról. A profi kategória motorosai látványos előzésekkel, kanyarvételekkel szórakoztatták a tribünön helyet foglalókat.  

A látványos kanyarvételek megörökítéséről a “Kanyarfotó”- s fiúk gondoskodtak.  

Ez természetesen csak vicc. Egy Yamahát soha nem kell szerelni.

Alacsonyabb sebességgel is folyt az oktatás. A pálya hátsó betonján a 42 Riding School trénerei segítettek a helyes motorkezelés elsajátításában. Hosszasan beszélgettem Szabó “Fotelmotoros” Henrikkel, az iskola egyik oktatójával. Még most is a fülemben hallom a véleményét az utcai jampiskodással, vagánykodással kapcsolatban: “-Ne az utcán mutasd meg, hogy milyen motoros vagy. Én a közúton igyekszem a szabályokat betartani, nem akarok ott száguldozni. De, ha meg akarod nekem mutatni, hogy milyen jól motorozol, befűzök egy másik szalagot, és menjünk ki a versenypályára. Ott mutasd meg nekem, hogy mit tudsz. “  Nekem kimondottan szimpatikus ez a hozzáállás, nagyon sok dologban egyetértettünk a közúti motorozás terén.  

Igyekeztünk megmutatni, hogy hol tart a Yamaha a motorfejlesztés terén, ezért lehetőséget biztosítottunk a 2022-es modellek tesztelésére. A tesztmotorokat a Yamaha Top, és a Harmati Yamaha hozták el nekünk. Az X-Max 300-tól a Tenere 700- on át, MT 10-ig szinte az összes újdonságot ki lehetett próbálni. Elmondható, hogy talán ez volt a legnépszerűbb program a Találkán. Nekem személy szerint az MT 10- est sikerült elvinnem egy próbakörre. Túl sokat nem írnék róla, talán csak annyit , hogy a méreteim (190 cm vagyok) miatt nekem kissé kényelmetlen. A motor viszont…. huhh… Szerintem azok a mérnökök, akik ezt  megtervezték,… na ők se normálisak. Hihi. Irgalmatlan erő, elektronika nélkül talán kezelhetetlen. De a fülemig ért a szám, amikor leszálltam. Valószínűleg ez volt a céljuk, ez adja el a motort.  

A Mentőmotoros Alapítvány egyik mentőtisztje is elfogadta meghívásunkat, és eljött bemutatni a mentőmotorját. ( Honda…. khmm…jobbat is választhattak volna ) . Na jó, természetesen ez csak vicc. Bemutatót tartott nekünk, hogy mi a teendő, ha motoros balesetnél segédkezünk, pl.: helyes sisaklevétel, újraélesztés. A nap folyamán adományokat gyűjtöttünk az Alapítvány részére, amit a nap végén át is adtam. Még egyszer köszönjük a bemutatót. Ezek a hasznos információk akár életet is menthetnek.  

Átadom a Yamahások adományát az Alapítvány részére

18 órakor, mikor minden program véget ért, felsorakoztunk a célegyenes előtti kanyarban egy fotóbeállásra, majd mentünk a pályán 2 tiszteletkört.  

Sorakozó után felvezetem a tiszteletköröket

Ezután elfogyasztottuk a finom vacsoránkat, ami kemencében sült házi kolbász volt. Mmmm, nyami.  

Étkezés után kiosztottuk a Tagok által felajánlott értékes, többnyire saját kezűleg készített ajándékokat. 20 kategóriában hirdettünk győztest, pl.: a legbogarasabb sisak tulajdonosa, a legszebb klasszikus motor, a legtávolabbról érkezett motoros. Mivel még volt nyereménytárgyunk, ezeket tombola formájában lehetett megkaparintani.  

A napnak azonban itt még korántsem volt vége. A Katrina zenekar adott élő koncertet. A rockzenét játszó banda az elmúlt évtizedek legikonikusabb magyar és külföldi rock dalait dolgozza föl. P.Box, P.Mobil, Beatrice, Ossian, Pokolgép, Lord, Piramis, Omega, Led Zeppelin, ZZTop, AC/DC, Black Sabbath. 
A Katrina zenekar 2017-ben jött létre Füzesi Katalin énekesnő kezdeményezésére. A kezdeti próbálkozások után a közben hét tagúra bővült formáció a 70-es 80-as évek rock, hard rock zenéit vette fel repertoárjába. A jellemzően magyar rockzenét játszó banda az eredeti dalok szerkezetét megtartva, de női énekkel előadva szeretné a múlt zenei történelmét igazán formáló magyar dalokat közönsége számára bemutatni. 

Akik még bírták ezután is szusszal , egy jó kis karaoke partyn vehettek részt.  

Azt gondolom, hogy elmondható: az eddigi legnagyobb, és legjobban sikerült Yamaha Találkáját sikerült idén megszervezni.  

Külön köszönet illeti segítőimet, támogatóinkat, hisz nélkülük ez nem jöhetett volna létre.  

Schieber-Vasvári Eszter 

Mák Orsolya 

Némethné Somosi Mariann 

Török Istvánné Szakál Annamária 

Verebi László 

Pénzes Péter 

Kampf Bernadett 

Kubanek Kadocsa 

Magyar Ferenc 

Kiss Gábor (Gaben) 

Kontur dekor, Balatonboglár 

Kanyarfotó 

My Little Press 

Kozmax motorszervíz 

Werner shop 

42 Riding School 

Yamaha Top 

Harmati Yamaha 

Mentőmotoros Alapítvány 

Katrina zenekar 

Vasutas motorosok egyesülete 

Találkozunk 2023-ban!  

Lejegyezte : Dávid János 

8. Yamaha találka, 2022.07.16. (a szervező szemével)
Tagged on: